Geplaatst op aug 9, 2019

De zomervakantie is bijna afgelopen. Heb je er van genoten? Wij hebben een heerlijke vakantie gehad in Zweden: wat een prachtig land, met overweldigende natuur, rust, maar ook heel veel leuke verschillende  activiteiten te doen. Echt een aanrader! Maar de tijd gaat snel  en het einde van de vakantie komt nu dan toch echt in zicht. Tijd weer voor het gewone leven. Veel kinderen (en papa’s en mama’s ook) vinden het lastig om na zo’n relaxte vakantieperiode weer in het ritme te komen. Daarom hieronder tips om te zorgen dat de overgang van vakantie naar school wat makkelijker verloopt. (Oja, als ik het hieronder heb over je ‘kind’ of ‘hij’, dan mag je natuurlijk ook ‘kinderen’ of ‘zij’ lezen!

Bedtijd
Het hoort bij de vakantie: later naar bed gaan. Het is ’s avonds nog lang licht en meestal nog lekker warm. En je hoeft de volgende dag toch niet vroeg op te staan. Heerlijk! Toch is het goed om in de laatste week van de vakantie alvast weer (stapje voor stapje) terug te gaan naar het schoolritme: op tijd naar bed en op tijd (of in ieder geval niet al te laat) weer opstaan. Spreek een bedtijd af voor je kind en verkort die eventueel elke dag met een kwartier. Zo went je kind weer aan de nieuwe bedtijd en begint hij uitgerust aan het nieuwe schooljaar. Je kind vindt het waarschijnlijk in het begin niet makkelijk om bijvoorbeeld om 19.30 uur al te slapen: het is de afgelopen weken gewend om later te gaan slapen. Spreek dan af dat hij nog niet hoeft te slapen, maar op de kamer nog even mag lezen bijvoorbeeld. Zo komt je kind wel tot rust en daarna ook weer in het ritme.

Aftelkalender
Over een week begint het nieuwe schooljaar weer. Maar wat is eigenlijk een week? Hoeveel nachtjes zijn dat? En welke dag is het eigenlijk vandaag? Veel jonge kinderen vinden dat nog heel moeilijk; zij hebben nog niet zo’n concreet beeld bij het begrip tijd. Een aftelkalender geeft je kind inzicht in de tijd tot de eerste schooldag.

Weekkalender
Een nieuw schooljaar begint vaak ook weer met een nieuw schema voor alle activiteiten in een week: gymles, sporttrainingen, muziekles enz. Het duurt vaak even voor je kind dit ritme weer te pakken heeft. En dat geldt overigens niet alleen voor je kind: moet bekennen dat ik ook altijd weer even moet wennen aan het nieuwe ritme van voetbal- en hockeytrainingen van onze kinderen 😉 Maak dan een weekplanner, bespreek deze met je kind en hang de weekplanner op een zichtbare plek in huis op.

Schoolspullen kopen
Misschien heeft je kind nog wel een nieuwe broodtrommel, beker of tas nodig? En passen de gymkleren en schoenen nog wel? Kijk samen wat er nodig is en nog leuker: ga samen op stap om het te kopen.

Praat al wat vaker over school
Hoe vindt je kind het om weer naar school te gaan: leuk of ziet hij er tegenop? Praat hier samen over. Vraag ook eens wat je kind dit jaar wil leren op school: nieuwe vriendjes maken, samenwerken, koprol maken, de tafels leren, woordjes schrijven, enz. Je kunt ook samen een boekje lezen over weer naar school gaan. Neem met je kind in de laatste week van de vakantie ook weer eens een kijkje bij de school en het schoolplein. Dan gaat het allemaal weer een beetje leven. Ook als het schooljaar weer begonnen is, is het fijn om elke dag even de tijd te nemen om te praten over school. En om te voorkomen dat je kind op je vraag hoe het was op school alleen antwoordt met ‘goed’, ‘stom’ of ‘saai’,  vind je hier 25 vragen inspirerende vragen die je kind uitdagen meer te vertellen over school. https://www.oudersvannu.nl/kind/school/praten-over-school/

Leuke afsluiting van de vakantie
Sta samen nog even stil bij de leuke vakantie die jullie hadden en ga op de laatste dag samen nog iets leuks doen. Misschien kun je er een jaarlijks terugkerend ritueel van maken, waarmee het duidelijk is dat de vakantie nu echt afgelopen is. Wij vinden het bijvoorbeeld gezellig om samen ergens wat te eten aan het einde van onze vakantie. Maar het kan natuurlijk van alles zijn; leuk om samen met je kind te bedenken.

En dan is het zover..
De laatste vakantiedag is aangebroken: morgen start het nieuwe schooljaar. Leg alvast de kleren klaar die je kind tijdens de eerste schooldag aan wil. Laat je kind zelf kiezen wat hij graag draagt. Hierdoor voelt je kind zich fijn en het geeft meer zelfvertrouwen. Zet de tas die je kind mee gaat nemen naar school alvast klaar. Smeer alvast de boterhammen voor morgen of zet alles klaar op tafel of op het aanrecht. Vergeet niet om de wekker te zetten. Sta misschien wat vroeger op, zodat je voldoende tijd hebt en de start van de eerste schooldag ontspannen kan verlopen.

Vertrek op tijd van huis, zodat je kind nog tijd heeft om met vriendjes of vriendinnetjes te kletsen, het nieuwe lokaal te bekijken en kennis te maken met de nieuwe juf of meester voordat de schooldag echt start. Het is fijn als de eerste schooldag of schoolweek rustig start. Je kind heeft dan de tijd om op zijn gemak te wennen. Zo’n eerste schooldag/week vraagt vaak heel wat van je kind.

Heb jij ook nog een tip om de overgang van de vakantie naar het nieuwe schooljaar makkelijker te laten verlopen? Of heb je een opmerking of een vraag? Neem dan gerust contact met me op!